Назад

Какво е доплерова сонография и защо изследваме ?

 

Доплеровата Сонография /изследване на база на ултразвука/ диагностицира състоянието на кръвоносни съдове: артерии и вени; наличието на аневризми /болестно разширяване на кръвоносния съд/; артерио-венозни малформации; отлагането на атеросклеротични плаки по стените; съдовото съпротивление и скоростта на кръвния ток.

Доплеровата сонография е основен метод за изледване на кръвоносните съдове с цел превенция на мозъчно-съдовата болест (МСБ)

 

Конвенционалната доплеровата сонография е ултразвуков метод, неболезнен и безвреден за пациента, който изследва скоростта на кръвния ток и чрез спектрален анализ движението на кръвните клетки в лумена на съда.

Отчитайки степента на промяна в скоростта на кръвния ток, спектралния анализ и характера на доплеровата крива установява стеснение /стеноза/ на артерията; може да предположи наличие на вродена съдова аномалия или рядко на съдова малформация.

Екстракраниалната доплерова сонография (ЕДС) изследва магистралните артерии на шията, като ги проследява по техния ход : общи каротидни артерии; вътрешни каротидни артерии; вертебрални артерии.

Транскраниалната доплеровасонография (ТДС) изследва мозъчните артерии разположени по базата на черепа, посредством транскраниална сонда, която позволява проникване на ултразуковия сноп до около 120 мм дълбочина през черепната кутия.

Изследването продължава 20-30 минути

 

В какви случаи е показана ?

1. Преживян инсулт

2. Установена стеноза на каротидна артерия за проследяване на състоянието;

3. След операция на каротидна артеректомия/каротидна ендартеректомия или поставен стент/за контрол на състоянието;

4. При предстояща сърдечна интервенция-смяна на клапа; байпас; поставяне на коронарен стент;

5. При пациенти с латентна недостатъчност на мозъчното кръвооросяване;

6. При пациенти с рискови фактори за мозъчносъдова болест- артериална хипертония/високо кръвно/; диабетици; хора с високи стойности на холестерола и триглицеридите; фибриногена ; пушачи ; при пациенти с фамилна анамнеза за родители с инсулт и /или инфаркт в млада възраст; при пациенти с исхемична болест на сърцето и/или хронична артериална недостатъчност на крайниците;

7. Прилага се при следните симптоми , които могат да бъдат израз на преходно нарушение на мозъчното кръвообращение т.е. предвестници на инсулт. Обичайно симптомите преминават за 5-10-15 минути, но може да продължат няколко часа:

 • Преходно изтръпване на крак и/или ръка

 • Преходно изтръпване на уста

 • Преходна слабост на крак и /или ръка

 • Преходна загуба на зрението на едното око

 • Нарушено равновесие

 • Замаяност; световъртеж

8. Прилага се още при:

 • Установен шум в шийна област

 • Шум в главата; шум в ушите

Кои са основните рискови фактори за мозъчно-съдова болест ?

 

1. Тютюнопушене - повишава съдържанието на адреналин в кръвта и на други вещества, които увреждат стените на кръвоносните съдове и миокарда. Никотинът предизвиква спазми на артериите и влияе неблагоприятно върху съдовите стени. Попаднал в кръвта той активизира тромбоцитите, които образуват тромбоза/запушване на кръвоносен съд/.  

2. Високо съдържание на холестерол в кръвта - то е крайно нежелателно за организма.  

3. Хипертония - високо кръвно налягане. Съпроводено е с постоянно напрежение в съдовите стени и води до повреди на вътрешния им слой, нарушава изхранването на съда като цяло. Пагубното влияние на хипертонията се проявява не само в атеросклерозата, но повишава склонността на артериите към спазми. При дълго протичане на хипертонията сърцето работи с допълнително натоварване, за да може да противостои на повишеното съдово съпротивление. 

4. Диабет – заболяване, при което няма добра обмяна на веществата. Увредена е задстомашната жлеза и количеството инсулин, произведено от нея е недостатъчно. Така в кръвта се увеличава нивото на кръвната захар.  

5. Застоял начин на живот - сърдечният апарат и сърдечният мускул отслабват от бездействие, крайниците атрофират.  

6. Наднорменно тегло - характеризира се с увеличаване обема на мастната тъкан и отлагането на мастни плаки по стените на кръвоносните съдове. 

7. Стрес и отрицателни емоции - установено е от многократни изследвания, че имат непосредствено отношение към развитието на сърдечно-съдовите заболявания. Много от инфарктите и инсултите се получават вследствие неприятни сцени на работа или в семейството.

 

Мозъчно-съдовата болест и срдечно-съдовите заболявания започват невидимо. Те се наричат още тихи болести. Много хора ги имат, но не знаят за тях.

Холестеролът е основния причинител на сърдечно-съдовите и мозъчно-съдови заболявания. Той е естествена съставка за изграждане на тялото, но прекалено голямото му количество води до редица заболявания. Организмът не може да се освободи от него и така излишното количество холестерол се наслоява по артериите. Същото се получава и и при консумация на големи количества мазнини, особено наситени – масло, тлъсти меса, мляко, сирене , яйца.

 

Съвременната медицина разполага с много възможности за изследване на състоянието на кръвообращението в човешкото тяло , а именно:

 • Доплерова сонография

 • Образна диагностика

 • Кръвни изследвания

Профилактичните изследвания целят да се вземат навреме мерки за предотвратяване на сериозни сърдечно-съдови заболявания и мозъчен инсулт, да се постави точната диагноза и да се проведе своевременно и правилно лечение.

В много от случаите, при навреме потърсена квалифицирана лекарска помощ, чрез тази ранна диагностика може да се избегнат редица усложнения и заболявания. Ранната превенция и лечението изискват не само медикаментозно лечение и спазване на определена диета, а е свързано с балансиран начин на живот и хранене.