Назад

Главоболие

 

  Главоболието е едно от най-често срещаните медицински оплаквания. Почти всеки човек е страдал поне веднъж от главоболие. Характеризира се с болка в различни части на главата / челно, теменно, тилно , в слепоочията и др./. Може да се появява с различна честота и периодичност.

Понякога главоболието е съпроводено и с други симптоми – гадене, повръщане , изтръпване на крайници, световъртеж , колебания в кръвното налягане.

Като първи медикамент на избор, който може да се започне при всеки вид главоболие, без лекарско предписание е Парацетамол. Той има мощен обезболяващ ефект, продава се без рецепта и може да се приема дълго време.

В случаите , в които главоболието продължава повече от 2 дни и няма ефект от Парацетамол, е необходимо да се потърси помощ от специалист – невролог. Не употребявайте Аулин, този медикамент не е правилен избор за лечение на главоболие!

 

В медицината са познати два типа главоболие – първично и вторично главоболие.

 

Първичното главоболие няма връзка с общото състояние на индивида и не е резултат от друго заболяване.

Съществуват три основни типа първично главоболие:

  • Tензионно главоболие – двустранно главоболие, непулсиращо, често вследствие на пренапрежение. Рядко е съпроводено от други симптоми.

  • Мигренозно главоболие – болката е едностранна, интензивна, пулсираща, чувствителна на светлина и звук , обикновено има предвестници / аура /. Често главоболието е придружено от гадене и повръщане.

  • Клъстърно главоболие - едностранно , предимно в областта на окото, привтъпите се явяват многократно в продължение на седмица , месец и повече. Често пъти се провокира от алкохол.

Вторичното главоболие се проявява вследствие на някои заболявания – инфекции /ОВИ / , синузити , травми на главата , тумори и др.

 

Специалистите съветват: Когато имате главоболие - потърсете невролог.